Vrije Universiteit Brussel

 

VUB verwelkomt 27 nieuwe "fellows"

In het stadhuis op de Brusselse Grote Markt verwelkomde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) woensdag 27 nieuwe "fellows". Zij stellen de komende jaren hun maatschappelijke ervaring ten dienste van de universiteit, in ruil voor een aanzienlijk netwerk. Onder meer voormalig Europees Commissaris en liberaal politicus Karel De Gucht, voormalig Vlaams minister en socialistische politica Ingrid Lieten, ceo van Google BelgiŽ Thierry Geerts en De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet mogen zich voortaan fellow noemen.

De vierde editie van de ceremonie ging voor het eerst door in het Brusselse stadhuis. Burgemeester Yvan Mayeur (PS), VUB-rector en federaal minister en vicepremier Kris Peeters (CD&V) richtten achtereenvolgens een welkomstwoord tot de fellows en hun supporters. Tussendoor was er tijd voor optredens van de Gentse zanger Frederik Sioen.

Yvan Mayeur was verheugd dat zijn schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) tot de nieuwe lichting behoort, en maakte van de gelegenheid gebruik om haar uitgebreid te bewieroken voor haar "vastberadenheid met de glimlach", onder meer bij de uitbreiding van de Brusselse voetgangerszone.

VUB-rector Paul De Knop feliciteerde de fellows, maar herinnerde ze ook meteen aan hun engagement om het centrale beleid van de universiteit te ondersteunen en hun netwerken open te stellen. De Knop ziet grote uitbreidingsmogelijkheden voor de VUB, in het bijzonder in het aantrekken van buitenlandse studenten. Daarvoor hoopt hij wel dat Vlaanderen pakweg Chinese studenten niet langer zal verplichten Nederlands te leren. Kris Peeters op zijn beurt benadrukte het belang van diploma's, ondernemerschap en innovatie voor de welvaart in ons land. Vanuit de federale regering hoopt hij onder meer via de taxshift en het eenheidsoctrooi zijn steentje te kunnen bijdragen.

Andere bekende namen bij de nieuwe fellows zijn VRT-correspondent Stefan Blommaert, Paul Dujardin, ceo van BOZAR, ex-Janssen topman Ajit Baron Shetty en David Steegen, communicatiemanager bij RSC Anderlecht.

Het totale aantal fellows van de VUB bedraagt nu 71.

Belga, 17 juni 2015

©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be