Vrije Universiteit Brussel

 

VUB vindt Nederlandstalige documenten voor buitenlandse proffen "bekrompen"

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) vindt de Engelse test een goed idee om het niveau van de taal bij professoren op peil te houden. Dat buitenlandse proffen allerlei documenten in het Nederlands moeten invullen, noemt VUB-rector Paul De Knop "bekrompen".

VRT berichtte vrijdag dat 10 procent van de Vlaamse professoren nog geen attest had behaald van de verplichte taaltest. Ofwel slaagden ze niet voor de test, ofwel weigerden ze de test af te leggen. Bij de VUB geven 274 professoren les in het Engels. Veertig van hen waren vrijgesteld voor de test, omdat ze een diploma behaalden aan een universiteit in een Engelstalig land. Van de andere 234 professoren, zijn er vier die niet hebben deelgenomen, en geen enkele die niet is geslaagd. Dat is minder dan twee procent, waarmee de VUB een pak beter scoort dan het Vlaamse gemiddelde van 10 procent.

"De professoren die niet hebben deelgenomen, zijn vervangen", zegt rector De Knop, die geen tegenstander is van de test. "We streven excellentie na bij onze studenten, dus ook bij de proffen." De VUB lokt al jaren een meertalig publiek met verschillende Master na Master programma's en sinds dit academiejaar ook de eerste Master waarbij de kennis van het Nederlands geen vereiste is. "Het Engels is de nieuwe lingua franca. Als we de brains uit het buitenland willen aantrekken, moeten we masters in het engels kunnen aanbieden", zegt De Knop. "Maar we mogen het Nederlands niet verbannen en tegelijk onze voorsprong op het vlak van meertaligheid niet verloren laten gaan.

Aan de Franstalige universiteiten gaat het niveau van het Engels er met rasse schreden op vooruit", waarschuwt hij. Over de voorwaarden voor het Nederlands als bestuurstaal is de VUB minder te spreken. Buitenlandse professoren verplichten allerlei documenten in het Nederlands in te vullen noemt de rector bekrompen. De universiteit heeft zijn bekommernissen in dit verband al overgemaakt aan de Vlaamse Regering

Belga, 20 februari 2015


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be