Vrije Universiteit Brussel

 

VUB trekt academiejaar op gang met duurzame optocht naar stad Brussel

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is voor het eerst in haar geschiedenis naar de stad Brussel getrokken om daar haar academische jaaropening te houden. Om 13.30 uur dinsdagmiddag vertrok vanaf de VUB een bonte, duurzame stoet - inclusief studenten, profs en rector - met bussen, elektrische auto's en fietsen naar het Paleis voor Schone Kunsten, de Bozar. Daar werden ze even voor 14.30 uur opgewacht door studenten, personeel en sympathisanten van de universiteit, maar ook door militanten van de onderwijsvakponden die protesteerden tegen de besparingen in het onderwijs.

De VUB benadrukt met deze academische opening haar speciale relatie met Brussel: de stad met haar internationale allure, haar netwerken, haar meertaligheid, haar globale economie en haar diversiteit. Met 200 fietsers, 6 bussen, enkele elektrische wagens wilde de VUB haar duurzame band met de stad laten zien.

Rector Paul De Knop ziet de toekomst van de VUB rooskleurig tegemoet. "Niet alleen zijn er uitgebreide bouwwerken op de campussen gestart, ook de fundamenten worden gelegd van een universiteit die klaar is voor het digitale tijdperk", aldus de rector. Het allerbelangrijkste is, volgens de VUB, de maatschappelijke relevantie van de universiteit. "De Vrije Universiteit Brussel bouwt haar netwerk verder uit met burgers, politiek, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, om haar bijdrage aan een duurzame samenleving te vergroten.

Een 'samenwerkingsmaatschappij' waarin niemand wordt buitengesloten", aldus rector Paul De Knop. "De overheid trekt zich financieel en maatschappelijk steeds meer terug. Dit is pijnlijk, maar tegelijk een kans voor universiteiten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven om steeds meer en intensiever samen te werken: de samenwerkingsmaatschappij", meent de rector.

"Voor de werking van de universiteit heeft dit grote betekenis. Ze zal meer haar handen moeten uitreiken naar de anderen. Aan de VUB wordt dan ook een apart rectoraat opgericht voor innovatie en valorisatie: het Knowledge and Transfer Interface."

Belga, 22 september 2015


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be