Vrije Universiteit Brussel

 

'We moeten elkaar geen vliegen afvangen

De Vlaamse universiteiten zijn gedoemd om samen te werken, willen ze zich internationaal staande houden, zegt Paul De Knop.

De Vlaamse universiteiten hebben helemaal geen probleem. Het aantal studenten stijgt. We doen wereldwijd mee met de top wat ons onderzoek betreft.' Dat zegt Paul De Knop, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), die gisteren in Bozar plechtig het academiejaar opende.

De Knop geeft weldra de fakkel door als voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir), het orgaan waarbinnen de instellingen tot gezamenlijke standpunten proberen te komen. Iets wat steeds moeilijker lijkt te lukken, gelet op het recente gekissebis na uitspraken van de Leuvense rector Rik Torfs. Die had gezegd dat er in Vlaanderen 'maar twee topuniversiteiten zijn', met name Leuven en Gent(DS 22 september).

Vanwaar die opstoot in rectorale onrust? 'Ik begrijp Torfs niet. Als hij de grootste universiteit leidt, waarom geeft hij dan zo af op de anderen? Is het omdat de inschrijvingen in Leuven dit jaar tegenvallen?' Leiden de besparingen tot nervositeit? 'We gaan ervan uit dat de Vlaamse regering niet snel met extra geld voor hoger onderwijs op de proppen zal komen. Integendeel, we zullen volgend jaar weer ettelijke miljoenen moeten besparen. We kunnen dus maar beter meer samenwerken in plaats van elkaar vliegen af te vangen.'

'Er komen miljoenen studenten uit AziŽ en Afrika aan. Als wij meer buitenlandse studenten naar hier willen krijgen - of bedienen via digitaal afstandsonderwijs - wordt samenwerking een noodzaak. Anders zullen anderen het in onze plaats doen.' 'We zullen ook samen manieren moeten vinden om onze toptalenten hier te houden.

Onderzoekers worden door buitenlandse instellingen weggelokt met hoge salarissen en betere werkomstandigheden.' Er is een rationalisatie van het aanbod op til. Dan komen de kleinere instellingen eerst in beeld. '

Een grote universiteit scoort vanzelfsprekend beter in aantal publicaties, maar in verhouding tot het aantal onderzoekers valt het bij de middelgrote universiteiten, zoals de VUB, prima mee. Opleidingen zijn soms beter in een kleinere instelling.

De Standaard, 23 september 2015


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be