Vrije Universiteit Brussel

 

Onderwijswereld slaakt zucht van verlichting

Het is allemaal niet zo erg, zeggen de onderwijsmensen die de teksten lazen waar nt in staat dat ze straks 100 miljoen moeten besparen. Dat men in de onderwijswereld bang was voor het regeerakkoord, is niet verwonderlijk: de regering kondigde zichzelf aan als besparingsregering.

Bovendien had de N-VA gezegd heilige huisjes als de onderwijsnetten te willen aanpakken. Maar demeeste scherpe kanten lijken weggevijld, zeggen directeurs. Ook topvrouw Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs zegt dat; ze heeft de laatste versie 'nog niet zelf gezien', ze 'heeft nog veel bekommernissen', maar is al 'enigszins gerustgesteld'. 'Waardoor? Door de teksten, maar ook doordat de minister van Onderwijs(Hilde Crevits, red.) een christendemocrate is die de vrijheid van onderwijs en het overleg met het onderwijsveld hoog in het vaandel draagt.'

Er staan overigens ook vertrouwenwekkende zaken in de tekst: overminder planlast, en over een verbetering van de lerarenloopbaan en -opleiding.

Ook de universiteiten en hogescholen vinden 'een aantal' van hun 'kwalitatieve klemtonen' terug in het regeerakkoord, zegt Paul De Knop, rector van de VUB. Hij ontdekte een bemoedigende zin over het 'nastreven' van hetoptrekken van het budget voor onderzoek tot 3 procent van het bbp. 'Achilleshiel is echter de financiering'; daarover vond hij niets in het regeerakkoord. Hij wist nog niet dat Onderwijs100 miljoen moetbesparen (ongeveer 0,9 procent van het budget van bijna 11 miljard euro) en dat een flink deel daarvan gehaald wordt bij het hoger onderwijs. Dat staat niet in de teksten.

Hij is blij dat de regering 'de instellingen een grotere autonomie geeft', maar is dat al wat minder als hem gezegd wordt dat nog niet in de teksten staat dat beslist is dat 'de instellingenzelf huninschrijvingsgeld mogen verhogen om het inkomstenverlies te compenseren'. We krijgen de zwartepiet, zegt hij.

De Standaard, 24 juli 2014


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be