Vrije Universiteit Brussel

 

Catastrofe dreigt

De wielerwereld slaakt een noodkreet nadat geletruidrager Chris Froome in de etappe van zaterdag een beker urine over zich heen kreeg. Er staan te veel hooligans op de toppen van de Tour en dat kan alleen maar slecht aflopen. "Er moet politiebegeleiding komen voor de geviseerde renners", zegt Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere. "Anders eindigt deze Tour in een catastrofe."

"Ik voorspel u: als er geen politiebescherming komt voor Chris Froome tijdens de beklimmingen in de Alpen, loopt dat faliekant af." Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere heeft het gehad met de idioten op de flanken van Tourcols. Zaterdag was er nog eentje die het nodig vond om een fles urine op Froome uit te sproeien. Froomes luitenant Richie Porte kreeg een dag eerder een klap van een toeschouwer. En her en der vlogen flesjes water naar de wielen van de Sky-renners. En dat allemaal omdat Froome belachelijk snel een berg op kan rijden met een belachelijk klein verzetje.

Het urine-incident van zaterdag in Mende lijkt een wake-upcall voor heel de wielerwereld. "Het kan niet meer. We moeten n optreden. Niet straks, want dan is het te laat", zegt Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere. "Nu zaterdag wordt Alpe d'Huez beklommen. De zotste col van allemaal. Zonder bescherming geraakt hij daar niet boven. En dan is de catastrofe compleet."

Achilleshiel

Heel de wielerwereld is wakker geschoten. De wankele meelopers waren ze al wel gewend, maar daar komt nu een nieuwe dimensie bij: zichtbare haat tegen de sterkste van het pak. "Er moet dringend iets gebeuren", zegt Wim Van Herreweghe van Flanders Classics. "Het is niet meer de vraag f dat ooit fout loopt, maar wel wannr dat zal gebeuren. Iedereen - UCI, organisatoren, ploegen en renners - moet samenzitten om een oplossing te zoeken. Zo snel mogelijk. De schoonheid van de koers is de bereikbaarheid van de renners. Maar dat is tegelijk zijn achilleshiel, die zijn dood dreigt te worden."

Maar wat kan er gedaan worden? Tourorganisator ASO heeft er al voor gezorgd dat bij het geviseerde Team Sky meer bewaking is bij start en aankomst, omdat nogal wat Fransen de heerschappij van de Britten niet kunnen hebben in hun Tour. Maar zo'n bescherming kan niet altijd en overal.

"We kunnen heel weinig doen", moet Wim Van Herreweghe toegeven. "De supporters hebben een nieuwe opvoeding nodig. Maar hoe? Betuttelende filmpjes maken met de renners, dat iedereen voorzichtig moet zijn? Het is een optie, maar ik weet niet of dat overtuigend is voor de onnozelaars die op een berg staan te wachten met hun broek op hun knien."

Boetes

De voorzitter van de Belgische wielerbond Tom Van Damme pleit ervoor om de politie boetes te laten uitschrijven voor die meelopers op de flanken van de cols. "Maar hoe gaan ze dat praktisch doen? Overal politieagenten en stewards zetten? Dat is hetzelfde als een hele col vol nadarhekken. Dat is praktisch niet haalbaar", zegt Van Herreweghe.

"Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert. De limieten zijn bereikt. De ziel van het wielrennen mag niet weggenomen worden. De koers, dat is een uitvergroting van het leven. Daarom houden we daar allemaal zo van. De renners zijn bereikbaar. Je kan met ze praten, je kan ze aanraken als ze voorbijrijden. Zeker als het traag gaat en ze aan het afzien zijn op een berg. Moeten we op een afgesloten parcours gaan fietsen en iedereen laten betalen om te komen kijken? Op de cyclocross is dat zo, en daar wordt ook af en toe met bier gesmeten. Als we op een gesloten omloop moeten koersen, is dat het einde van de sport."

Ook Patrick Lefevere maakt zich geen illusies. "Het is van alle tijden. De slag in de lever bij Eddy Merckx, de haat tegen Armstrong. Wanneer je als renner een slechte dag beleeft en moet lossen, word je al snel uitgescholden voor luierik.Maar wat Froome nu meemaakt, is er wel over. Het toppunt is nog niet bereikt. Ik vrees dat als Froome in de rit naar Alpe d'Huez nog in het geel rijdt, er dan ongelukken en ongevallen met zware gevolgen zullen gebeuren."

Ook bij de renners gaat de roep om meer veiligheid steeds luider klinken. MTN-Qhubeka-revelatie Serge Pauwels vraagt zich al jaren af hoe het mogelijk is er dat nog geen ernstig ongeval is gebeurd, met al dat volk langs de weg. Wout Poels, de Nederlandse ploegmaat van Chris Froome bij Team Sky, hoopt vurig dat er maatregelen worden genomen. En wel meteen. "Als Chris alleen voorop komt te zitten, zou het wel fijn zijn als er politie bij hem in de buurt rijdt."

Sportsocioloog

"Koershooliganisme" Wat bezielt een vermeende koersliefhebber om de leider in de Tour met urine te overgieten en hem de huid vol te schelden? Het antwoord is niet ver te zoeken, zegt VUB-sportsocioloog Paul De Knop: "Afgunst. Het is een weinig smakelijke uiting van de frustratie tegenover een grootverdiener van wie iemand aanneemt dat hij vals speelt." Er is zelfs een duidelijke link te leggen met hooliganisme in het voetbal, zegt De Knop. "Ook in het wielrennen zie je meer en meer dat er verschillende clans zijn, groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan en elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen. Hier gaat het over de zuiveren versus zij van wie sommigen vermoeden dat ze dat niet zijn, ook al zijn daar geen bewijzen voor. Maar hooligans denken doorgaans niet rationeel."

Jurgen Van den Broeck "Wij vrezen de zot die plots uit het niets toeslaat" Niet n landgenoot die de afgelopen jaren vaker een Tourcol in de voorste rangen heeft beklommen dan Jurgen Van den Broeck, die dit jaar niet meerijdt in de Tour. "Het is kicken, maar tegelijk beangstigend. Niets is zo makkelijk als een renner van zijn fiets duwen. Ik merk dat de dreiging elk jaar groter wordt." Vrezen de renners niet dat het ooit fout zal lopen? "Toch wel. Aan tafel 's avonds werd er vaak over gesproken. We vrezen de zot die plots uit het niets toeslaat. Soms vragen we ons af hoe lang het nog zal duren vooraleer er iets ernstigs gebeurt."

Het Belang van Limburg, 20 juli 2015

©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be