Vrije Universiteit Brussel

 

Met nieuwe heup Mount Everest op

Paul De Knop, rector van de VUB, zal eind maart met 15 andere ondernemers de Mount Everest beklimmen. De Knop, met zijn 62 de oudste van de groep, kreeg een dik jaar geleden nog een nieuwe heup. "De vlag van de VUB zal als eerste Vlaamse universiteit op de top van de wereld wapperen."

Acht jaar nadat de laatste Belg de top van de beruchte Mount Everest bereikte en twee jaar nadat Łberhaupt iemand nog boven geraakte, vertrekt een groep van 16 Brusselse en Vlaams-Brabantse ondernemers eind maart op expeditie naar de Himalaya. Rector Paul De Knop zal samen met dertien anderen naar het basiskamp op 5.380 meter klimmen en van daaruit naar de Kala Pattar trekken, nog eens 160 meter hoger.

Ervaren klimster Sofie Lenaerts zal samen met organisator en ex-directeur van Voka Halle-Vilvoorde Paul Hegge doorklimmen tot de top op 8.850 meter hoogte. "Voor mij was dit een kans die ik niet kon laten liggen", vertel De Knop. Enorm storende woorden "Als rector heb ik mij de laatste 8 jaar nooit kunnen vrijmaken voor zulke expedities. Mijn tweede termijn loopt in april echter af, dus qua timing komt deze trekking ideaal. Bovendien zal ik er vrij kunnen nadenken over wat ik ga doen na mijn rectorschap."

Maar ook de woorden van zijn collega-rector van de KU Leuven Rik Torfs prikkelden De Knop. Die beweerde vorig jaar dat 'Vlaanderen maar twee topuniversiteiten telt: de KU Leuven en UGent.' "Die woorden hebben mij enorm gestoord. Na onze expeditie zal er maar van ťťn Vlaamse universiteit in BelgiŽ een vlag op de top van de wereld wapperen."

De groep is sinds januari gestart met een trainingsprogramma. Dat werd opgesteld door Stef Maginalle, de laatste Belg die de top van de Mount Everest heeft bereikt. "Eerst heb ik de groep op conditioneel vlak getest en ook hoogtetesten uitgevoerd. Daarna heb ik een programma opgesteld dat bestaat uit zes uur duurtraining per week. Een maal per week komt de groep ook samen voor een gezamenlijke training. Dit weekend hebben we bijvoorbeeld geoefend in het ZoniŽnwoud", aldus Maginalle.

Voor De Knop wordt de trekking ook een serieuze test hoe zijn nieuwe heup het zal uithouden. "Lopen lukt sinds de operatie niet meer, maar ik heb wel nog veel kunnen fietsen en zwemmen. Ik oefen ook een keer per week in de hoogteloopkamer en heb mezelf opgelegd om vier maanden geen alcohol meer te drinken."

De groep vertrekt op vrijdag 25 maart richting de Mount Everest. Op zondag 3 april zullen ze de Kala Pattar moeten bereiken. Daarna trekken Sofie Lenaerts en Paul Hegge nog door naar de top van de Mount Everest.

Het Laatste Nieuws, 15 februari 2016


©2016• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be