Vrije Universiteit Brussel

 

VUB heeft 1.348 nieuwe studenten

Voor het eerst in de geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel zijn de studenten voor de academische jaaropening ook in een stoet naar het centrum van de stad getrokken. In Bozar luisterden ze naar de openingsrede van rector Paul De Knop.

De VUB heeft dit schooljaar 1.348 nieuwe eerstejaarsstudenten mogen verwelkomen. In totaal telt de VUB nu meer dan 14.000 studenten. In zijn openingsrede had rector De Knop het onder andere over de studentenaantallen van het nieuwe schooljaar. Zo is het aantal nieuwe eerstejaarsstudenten voor het zevende jaar op rij toegenomen. In totaal zijn dat er 1.348. De opleidingen psychologie en lichamelijke opvoeding kenden een groei van respectievelijk 29 en 19 procent. De richting geneeskunde en farmacie kende een terugval van 11 procent en ook de richting communicatiewetenschappen deed het minder goed. De kleine richting computerwetenschappen zag zijn inschrijvingsaantal dan weer verdubbelen van 19 naar 38.

"De inschrijvingen verliepen dit jaar bijzonder vreemd", aldus woordvoerder Sicco Wittermans. Inschrijvingen moeizaam "Tot een week geleden verliepen de inschrijvingen bijzonder moeizaam. Maar op een dag veranderde balans van min 5 procent tot plus 2,5 procent tegenover het jaar voordien. Naar de exacte reden daarvan hebben we het raden."

Daarnaast ziet De Knop de toekomst van de VUB rooskleurig in. "Niet alleen zijn er uitgebreide bouwwerken op de campussen gestart, ook worden de fundamenten gelegd van een universiteit die klaar is voor het digitale tijdperk", aldus de rector. Het allerbelangrijkste is, volgens de VUB, de maatschappelijke relevantie van de universiteit. "De VUB bouwt haar netwerk verder uit met burgers, politiek, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, om haar bijdrage aan een duurzame samenleving te vergroten.

De overheid trekt zich financieel en maatschappelijk steeds meer terug. Dit is pijnlijk, maar tegelijk een kans voor universiteiten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven om steeds meer en intensiever samen te werken."

Vanaf de VUB vertrok een bonte, duurzame stoet met bussen, elektrische auto's en fietsen naar Bozar.

Protest tegen besparingen

Daar werden ze opgewacht door studenten, personeel en sympathisanten van de universiteit, maar ook door militanten van de onderwijsvakbonden die protesteerden tegen de besparingen in het onderwijs.

De VUB benadruktre met deze academische opening haar speciale relatie met Brussel. Met 200 fietsers, 6 bussen en enkele elektrische wagens wilde de VUB haar duurzame band met de stad laten zien. 

Het Laatste Nieuws, 23 september 2015


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be