Vrije Universiteit Brussel

 

"Ze helpen banken, maar geen unief"

Gisteren werd het academiejaar op de VUB geopend met een infomarkt met heel wat spectaculaire attracties. Maar rector Paul De Knop had het in zijn academische openingsrede vooral over de Vlaamse besparingen in het onderwijs. "Het is onbegrijpelijk dat banken in nood meer geld krijgen en dat het onderwijs moet besparen. Maar de maatregel is er en we moeten nu op zoek gaan naar oplossingen om de begroting rond te krijgen."

Heel wat studenten genoten gisteren in het grasveld aan het KultuurKaffee van een pint en konden zich er informeren over alles wat de VUB en Brussel het komende jaar te bieden heeft. In de namiddag was er de academische zitting in aanwezigheid van Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits. De openingsrede van rector Paul De Knop stond bijna volledig in het teken van de besparingen in het hoger onderwijs. "Als alles bij het oude was gebleven, dan zou volgens het financieringsdecreet de VUB groeien met 4,2 miljoen euro. Maar in plaats van ons die 4,2 miljoen extra te geven, moeten we bezuinigen", aldus De Knop.

"We betreuren deze maatregel van de regering en kunnen ze ook niet aanvaarden. Maar de situatie is ondertussen wat ze is en dus moeten we gaan kijken hoe we dit alles gaan opvangen. De inschrijvingsgelden zullen stijgen naar wat ik verneem 900 tot 950 euro, maar dan nog zal onze rekening niet kloppen. Naast interne besparingen, zullen we maximaal moeten inzetten op externe financiering want hier liggen nog mogelijkheden. Ik heb de voorbije jaren dikwijls gezegd dat het niet goed is om alleen afhankelijk van de overheid te zijn. Het antwoord is met deze nieuwe regering geleverd."

De Knop vraagt aan Vlaams Minister van onderwijs Crevits snel meer duidelijkheid over de exacte besparingscijfers en het precieze inschrijvingsgeld. Morgenvroeg (Deze ochtend, red.) ben ik normaliter uitgenodigd bij de minister waar ik meer details hoop te krijgen. In november moet ik immers een begroting in evenwicht kunnen indienen. Maar ik zal maatregelen treffen die nodig zijn om de kwaliteit van ons onderwijs op peil houden en ik wil mijn studenten en medewerkers aanmoedigen om zelf met maatregelen naar buiten te komen, want je mag je niet beperken tot enkel het formuleren waar je tegen bent", aldus De Knop.

Protest

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) riepen vorige week op tot een nationale studentenmanifestatie door de besparingen in het onderwijs. Gisteren protesteerden ook al de sp.a en Jongsocialisten tegen het hoger inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Aan de VUB en de HUB werden overschrijvingsformulieren uitgedeeld waarop het verhoogde inschrijvingsgeld aangekaart werd. "Ook ik snap deze maatregel niet", vertelt studente rechten Megi Nurja. "Ze kunnen van zoveel andere domeinen extra geld afnemen, maar met deze maatregel pakken ze de toekomst af. Sommige kinderen zullen hierdoor niet van de juiste opleiding kunnen genieten."

Het Laatste Nieuws, 24 september 2015


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be