Vrije Universiteit Brussel

 

Topondernemers naar het dak van de wereld

Morgen vertrekken zo'n vijftien Vlaamse bedrijfsleiders en managers op expeditie naar het dak van de wereld, de Mount Everest. “Grenzen verleggen, bouwen aan een team en bergen verzetten, dat doen we dagelijks. Maar dit wordt toch andere koek.”

Het zijn spannende dagen voor de Vlaamse Mount Everestbeklimmers. Normaal zouden ze morgen vanop Zaventem vertrekken naar Istanboel, om dan door te vliegen naar Nepal. Maar door de aanslagen moet het team uitwijken. Wellicht naar Düsseldorf. “Maar de tocht gaat door”, zegt Sofie Lenaerts, met Paul Hegge de drijvende kracht achter BelgianEverestClimb.

Paul Hegge (49), tot eind 2015 voorzitter van ondernemersorganisatie Voka Halle-Vilvoorde, beklom twee jaar geleden de Gasherbrum II in Pakistan, een berg van 8.035 meter. Sofie Lenaerts (40), 'zwaantje' bij de federale politie, is goed op weg om de eerste Belgische vrouw te worden die de Seven Summits - de hoogste bergen van elk continent - heeft overwonnen: de Aconcagua (Zuid-Amerika, 6.962 meter), de Denali (Noord-Amerika, 6.190 meter) en de Elbroes (5.642 meter, Rusland) staan al op haar palmares. Dit jaar wil ze daar de Mount Everest en de Kilimanjaro aan toevoegen.

Ervaring zat dus, wat niet gezegd kan worden van het gezelschap dat hen vergezelt. Neem nu Paul De Knop (61), afscheidnemend rector van de VUB. “Voor mij was het nu of nooit. Als ik nog langer wacht, kan ik het misschien fysiek niet meer aan. Nu wel, als ik de 110 zware trainingsuren van de voorbije twee maanden mag geloven. Aangezien mijn mandaat als rector afloopt, heb ik er deze paasvakantie tijd voor. Mooi meegenomen is ook dat ik eindelijk mijn gram kan halen tegenover collega Rik Torfs (van de KU Leuven, nvdr.). Die zei ooit dat er maar één topuniversiteit was in België. Wel, beste Rik, er zal maar één universiteit op de hoogste top staan.” Bergbeklimmen, met de B van Business “Grenzen verleggen, een team bouwen en erop vertrouwen, je aanpassen aan onvoorspelbare omstandigheden, donkere wolken die zich soms samenpakken...

Ondernemerschap en topsport vertonen meer dan één gelijkenis”, zegt Peter Snoeck, 59 en uitvoerend directeur van vastgoedgroep Montea. “Zelf ben ik vooral benieuwd naar wat twee topklimmers als Paul en Sofie drijft, hoe ze met zo'n enorme uitdaging omgaan en hoe ze een toch wel onervaren team leiden. Ik ga daar veel van opsteken.”

Als alles loopt zoals gepland, bereikt het team op 6 april het basiskamp op de zuidwand van de Everest, op een hoogte van zo'n 5.380 meter. “Dan klimmen we naar de Kalapathar, op 5.540 meter, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de Everest.” Voor de bedrijfsleiders zit het avontuur er dan op. Niet zo voor Paul en Sofie. “Vanuit het basiskamp reizen we door naar Tibet om vanuit China vervolgens de steile en technisch moeilijkere noordwand van de Everest te beklimmen. Als het meezit, kunnen we anderhalve maand later zeggen dat we de top op 8.848 meter hebben gehaald”, zegt Sofie.  

Het Nieuwsblad, 24 maart 2016


©2015• Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be