Vrije Universiteit Brussel


Bouwen voor onze toekomst

Infrastructuurprojecten

Vernieuwing van de studentenkamers op campus Etterbeek (project "XY")

De studentenwijk op campus Etterbeek is na vele jaren trouwe dienst aan vervanging toe. Daarom werd het plan opgevat voor de volledige vernieuwing van deze studentenkamers. Dit bouwproject zal ervoor zorgen dat onze capaciteit aan studentenkamers gevoelig wordt verhoogd.

In augustus 2015 ging de eerste spade in de grond. In 2018 zou dit project voltooid moeten zijn en zullen er op campus Etterbeek 650 nieuwe studentenkamers beschikbaar zijn. Binnen dit nieuwbouwproject worden ook leslokalen, onderzoeksruimtes en ruimtes voor administratieve diensten of studentenkringen voorzien.
Lees meer...

Vernieuwing van het VUB-zwembad

Na 25 jaar intensief gebruik is ook het VUB-zwembad aan een grondige renovatie toe. Het gebouw voldoet niet meer aan de huidige energiestandaarden en de technische installaties naderen het einde van hun levensduur. Een volledige afbraak van het zwembad is echter geen optie. In plaats daarvan is een project opgestart om het zwembad concenptueel te herdenken en voldoende in te bedden in de missie van de hedendaagse en toekomstige VUB.
Lees meer...

Learning and Innovation Center

De VUB en ULB hebben de handen ineen geslagen voor de bouw van een internationaal kenniscentrum, midden op de Campus Pleinlaan in Etterbeek. Het Learning and Innovation Center wordt een ontmoetingsplaats voor voor e-learning, onderzoek en innovatie gericht op studenten, onderzoekers en andere stakeholders. De totale oppervlakte van het Learning en Innovation Center zal 9.000 m² bedragen.
Lees meer...

Kazernes federale politie

Op termijn zal een deel van de 3.500 federale politieagenten verhuizen naar het centrum van Brussel. Aangezien deze kazernes zich vlakbij de VUB/ULB-campus te Etterbeek bevinden dient zich hier een opportuniteit aan voor de ontwikkeling van deze site tot een ge´ntegreerd project via PPS met als functies onder meer studentenkamers, flats voor (jonge) onderzoekers/ leerkrachten/docenten, een basisschool (meertalig), horeca en winkels en leefruimtes. Het feit dat VUB en ULB hier de handen in mekaar slaan zal een meerwaarde betekenen voor Brussel als internationaal centrum van kennis en onderwijs.

VUB 2020

Tegen 2020 zullen onze campussen in Jette en Etterbeek er helemaal anders uitzien. Blijf op de hoogte van alle geplande en lopende projecten via de website: http://www.vub.ac.be/2020/

 

Afgewerkte projecten

U-Residence

Vrijdag 11 oktober 2013 is U-Residence, het gloednieuw multifunctioneel complex met studentenverblijf op de VUB-campus van Etterbeek, geopend. Het gebouw is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen projectontwikkelaars uit de privésector, de overheid en de VUB, en valt op door een strakke gevel met in het oog vallende ramen.
U-Residence telt in totaal 95 kamers, waarvan 64 bestemd zijn voor huisvesting van (internationale) studenten voor verblijven van 6 maand of 1 jaar. De overige 31 kamers op de bovenste verdieping dienen voor korte verblijven van docenten, erkende topsporters en buitenlandse studenten.
In het gebouw is ook een seminariegedeelte met vijf vergaderzalen voorzien. Daarnaast vonden ook BLITS (Brussels Labo voor Inspanning en Topsport) en een kinepraktijk, Kinetiek bvba, onderdak in het nieuwe gebouw.

Aankoop Pleinlaan 5 en 9

Om de steeds verdere groei van de Vrije Universiteit Brussel te kunnen opvangen kocht de universiteit 2 gebouwen aan op de Pleinlaan, tegenover de campus Etterbeek. In het kantoorgebouw op Pleinlaan 5 zijn intussen alle diensten ondergebracht die met internationalisering bezig zijn. Het gaat onder meer om het International Relations and Mobility Office (IRMO), het Institute for European Studies (IES) en het Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS). Door die groepering kan de VUB internationalisering een duidelijk gezicht geven. Het gebouw kreeg in mei 2011 de naam "Karel Van Miert building" mee.

In Pleinlaan 9 zijn onder meer de Directie IT, de dienst Marketing, communicatie en Evenementen (MarCom) en het Studenten Adminsitratiecentrum ondergebracht.

 

 

©2015 • Paul De Knop • Pleinlaan 2 - 1050 - Brussel • Tel.: +32 (0)2 629 21 40 • rector@vub.ac.be